Agenţia de rating Standard&Poor's a anunţat marţi că a retrogradat ratingul Primăriei Bucureştiului de la BB+ la BB, din cauza incertitudinilor privind răscumpărarea unor obligaţiuni de 500 milioane euro cu maturitate în 2015, iar apoi a retras calificativul ca urmare a informaţiilor insuficiente necesare evaluării.
Primăria este în cotinuare monitorizată de către agenţia de evaluare Fitch, care a ridicat anul trecut ratingul Capitalei de la "BB+" la "BBB-".
În timp ce unele voci politice susţin că retrogradarea şi retragerea ratingului afectează grav capacitatea de împrumut a Primăriei Capitalei, economiştii şi dealerii din bănci atrag atenţia că acest lucru nu contează foarte mult în condiţiile în care Primăria ar avea oricum probleme serioase dacă ar vrea să împrumute o sumă atât de importantă.
"Avem o mare problemă de finanţare în acest moment. Pe piaţa internă am concura cu ministerul Finanţelor, care aţi văzut cât de activ e, iar pe piaţa externă contează foarte mult rating-ul. Era foarte important ca Primăria să menţină contractul cu Standard&Poor's, chiar dacă mai avem un contract, cu Fitch", a declarat pentru gândul Mircea Raicu, viceprimarul general al Capitalei. "În lipsa ratingului preţul e dictat de piaţă şi cu cât ne apropiem de data scadenţei cu atât investitorii vor cere dobânzi mai mari", a adăugat el. Întrebat care ar fi impactul financiar al pierderii contractului cu S&P's Raicu a răspuns că acesta nu poate fi calculat exact.
Emisiunea de eurobonduri, în valoare de 500 de milioane de euro, făcută pe 6 iunie 2005, este scadentă pe 4 iulie 2015. Dobânda anuală oferită atunci de PMB investitorilor a fost de 4,125%, în timp ce randamentul s-a ridicat la 4,277%, preţul unei obligaţiuni fiind de 50.000 de euro.
Capitala este acum incapabilă să se împrumute în condiţii acceptabile la o maturitate mai mare de 5 ani
"Pe 10