Într-o ţară în care populaţia este atât de săracă încât nu are bani să ajungă la medic, reducerea mortalităţii infantile poate fi considerată cu siguranţă un succes. La Spitalul Clinic Municipal de Copii “V. Ignatenco” din Chişinău ajunge “toată urgenţa pentru copii” Cum arată acest spital parţial renovat?
Investiţiile de până acum au schimbat faţa spitalului. Corpuri întregi sunt renovate şi dotate cu aparatură de ultimă generaţie, la standarde europene, după cum ne explică directorul spitalului, Nicolae Starciuc.
Mai lipsesc însă bani pentru finalizarea lucrărilor: donaţiile de orice fel sunt binevenite în condiţiile în care la Secţia Neurochirurgie, de exemplu, şeful secţiei ne spune că „ne lipseşte un microscop”.
„Aşteptăm să ajungem din urmă Europa”, ne explică medicul aflat într-o ţară în care forţa de muncă se îndreaptă masiv spre Occident.
La Spitalul Clinic Municipal de Copii “V. Ignatenco” migraţia personalului e întâlnită în special în rândul asistentelor medicale. “Sunt tinere şi nu se ajung cu banii” spune directorul spitalului.
Mărturiile despre lume se opresc acum la Chişinău, unde ghid ne este directorul spitalului, Nicolae Starciuc.
Potrivit Reprezentanţei ONU, Republica Moldova a obţinut o reducere importantă a ratei mortalităţii infantile şi a mortalităţii copiilor până la 5 ani între anii 2000 şi 2007.
În 2008, Moldova a început să aplice o nouă metodologie de definire a naşterii vii şi aceasta a determinat creşterea indicatorului mortalităţii infantile în acel an.
În anii următori lucrurile au început să se îmbunătăţească.
Din 2004 au fost introduse asigurările obligatorii de sănătate iar toţi copiii beneficiază de tratament gratuit.
Cu bani primiţi de afară, Republica Moldova a reuşit să reformeze câteva unităţi spitaliceşti. Un exemplu în acest sens este Sp