EVZ vă prezintă paşii pe care îi intreprind anchetatorii în cazurile urmăriţilor internaţional. Cu conturile blocate şi Interpolul pe urme, deputatul-urmărit, Mihail Boldea, poate fi arestat într-un timp foarte scurt. Procesul de extrădare depinde, însă, de bunăvoinţa autorităţilor de la Nairobi. Boldea are de ales: închisoare în Africa sau în România. Sursa: Poliţia RomânăSursa: Reuters
1 /.
Fuga din ţară a lui Mihail Boldea, primul deputat român dat în urmărire internaţională, a generat multe semne de întrebare cu privire la modul în care a reuşit să scape. Scuza oficialilor români este că acesta avea imunitate diplomatică în momentul în care a trecut graniţa, pe la Giurgiu, şi, oricum, putea părăsi ţara.
Oficiali din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) dar şi procurori, deopotrivă, au precizat pentru EVZ care sunt posibilităţile de repatriere a fugarului, în condiţiile în care acesta s-ar afla în Kenya, ţară cu care România nu are semnat un tratat bilateral de extrădare.
Urmărit la conturi şi la telefoane
Procedura în cazul unui urmărit internaţional permite anchetatorilor, în acest caz procurorii DIICOT, să autorizeze înregistrarea convorbirilor telefonice, verificarea tranzacţiilor bancare, chiar şi extargeri de pe carduri, ori a deplasărilor cu avionul, acolo unde apare numele lui Boldea.
De altfel, DIICOT a dispus blocarea conturilor în care Boldea virase 185.000 de euro, pe numele unor apropiaţi. O măsură menită să evite eventualul transfer a acestor bani în alt cont de unde ar putea fi însuşiţi de deputat. Oficialii români susţin că România se va preleva de practica dintre ţările membre Interpol, din care România şi Kenya fac parte, pentru a pune mâna pe Mihail Boldea.
Impedimentul Nairobi
Primul pas în demararea procedurii de extrădare îl pot face procurorii, având date certe că Mihail Boldea se află în Keny