Intre 15-18 martie, in localitatea Kiskunhalas, a avut loc cel de-al XXII-lea Congres National al Organizatiilor de Mediu si de Protectia Naturii din Ungaria.
Cu aceasta ocazie, organizatiile au discutat si despre proiectul din Apuseni, care ameninta, cu metale grele si revarsari de cianuri, atat vestul Transilvaniei, cat si Ungaria. Iata un fragment din Proclamatia congresului:
"Dupa 12 ani de la catastrofa de la Baia Mare este inacceptabil ca la Rosia Montana sa se pregateasca deschiderea celei mai mari cariere pentru extragerea aurului, bazata pe tehnologia cu cianuri, din Europa. Compania canadiano-romana Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) si compania mama, Gabriel Resources, nu au mai derulat activitati miniere pana in prezent, fiind infiintate in mod special pentru ambitiosul proiect minier de la Rosia Montana, prin intermediul unor firme off-shore, care nu ofera nici o garantie, nici din punct de vedere profesional, nici financiar. In cazul unei catastrofe, nici o entitate nu poate fi trasa la raspundere; nu se pot solicita despagubiri de la nimeni, cum de altfel a fost cazul si dupa catastrofa de la Baia Mare, din anul 2000. Proiectul propus de RMGC este deosebit de daunator din punct de vedere al poluarii si distrugerilor, implicand riscuri cu un grad mult prea ridicat. Ar fi exploatati si, practic, eliminati patru munti din jurul localitatii, lasand in urma cratere cu suprafete de sute de hectare. In cadrul exploatarii, se vor acumula peste 215 milioane de tone de deseuri contaminate cu metale grele si cianuri, care ar fi stocate intr-o vale, in spatele unui baraj de piatra, de 185 metri inaltime. Pe o suprafata de 360 ha se formeaza un iaz de decantare, care nu va fi impermeabilizat. Deseurile astfel depozitate vor polua apele de suprafata si panza freatica. In cazul unei avarii a barajului, deseurile periculoase pot produce poluari cat