Costurile de împrumut ale Spaniei au crescut peste 5,5% pentru prima oară din ianuarie, pe măsură ce investitorii devin din ce în ce mai neliniștiți cu privire la posibilitatea unei noi escaladări a crizei datoriilor suverane pe fondul gripării situației economice, chiar și în cazul Germaniei.
Investitorii, care aveau deja suficiente motive de îngrijorare cu privire la deficitul Spaniei și la prognoza de creștere economică, au forțat creșterea cu 14 puncte de bază a dobânzilor obligațiunilor suverane cu scadența la 10 ani, acestea atingând rata de 5,53%. Și costurile de împrumut ale Italiei au crescut, dobânda obligațiunilor suverane pe 10 ani depășind 5%, anunță publicația financiară „Financial Times”.
Citește despre soluțiile propuse de John Cochrane, profesor de finanțe la Universitatea din Chicago și editorialist Bloomberg
Această creștere reprezintă, totodată, un semn că acalmia piețelor provocată de acordarea de către Banca Centrală Europeană de împrumuturi ieftine către instituțiile de creditare prin operațiunile de refinanțare pe termen lung (LTRO) este pe sfârșite.
Află de ce, în ciuda LTRO, companiile au în continuare dificultăți în a obține credite
Spania și Italia
Soarta economică a Spaniei și Italiei este principalul mijloc de evaluare a intensității crizei datoriilor suverane, criză care s-a mai domolit odată cu falimentul tehnic al Greciei produs la începutul lunii. Investitorii sunt îngrijorați că o creștere economică slabă, nu doar în Italia sau Spania, dar și în restul țărilor membre zonei euro, ar putea fi scânteia care va reaprinde criza.
Datele indicelui achizițiilor manageriale (PMI) din zona euro pentru luna martie, publicate joi, sugerează o scădere a prognozei de creștere în întreg continentul, inclusiv o neașteptată scădere în Germania, principala economie a zonei euro.