În ciuda faptului că în prezent preţurile caselor de vacanţă atât cele pentru venituri medii, cât şi cele de lux s-au ajustat cu 50% faţă de 2008, acestea nu atrag cumpărători.
“Lucrurile se mişcă foarte greu pe segmentul strict al caselor de vacanţă, adică a proprietăţilor care s-ar tranzactionat în scopul locuirii unei perioade relativ reduse din an. Numărul tranzacţiilor pe acest segment este foarte redus, tinzând în unele perioade spre zero”, a declarat Răzvan Căliţa, managing partner în cadrul Coldwell Banker Alpin (Braşov) pentru “Adevărul”.
Reprezentantul Coldwell Banker a explicat că există foarte multe oportunităţi, preţurile au scăzut în unele cazuri şi cu peste 50%, ofertele sunt numeroase însă lipsesc potenţialii cumpărători interesaţi cu adevărat de achiziţionarea unei case de vacanţă clasice – de regulă vilă, în zona de munte.
“Unele pensiuni sau hoteluri care erau scoase la vânzare în 2008 cu 6-7 milioane de euro, acum se vând cu 2-3 milioane de euro”, a afirmat Mihai Totpal, reprezentantul agenţiei imobiliare Mervani. Acesta a mai spus că interesul este destul de scăzut în cazul achiziţilor de vile, în schimb apartamentele din zonele montane atrag atenţia clienţilor.
Pe de altă parte locuinţele din centrul istoric al oraşului Braşov atrag interesul multor clienţi. “Mult mai pozitive sunt lucrurile în ceea ce priveşte centrul istoric al oraşului Braşov unde se înregistrează tranzacţii. Cea mai mare parte (aproximativ de peste 75%) a acestor tranzacţii este reprezentată de achiziţiile în scop investiţional, proprietăţile urmând a fi exploatate în regim hotelier. De regulă, cumpărătorii sunt reprezentaţi de investitori străini”, a mai explicat Răzvan Căliţa.
Oficialul Coldwell Banker Alpin a mai afirmat că există şi un procent mai redus de cumpărători în această zona (n.r. - centrul istoric al oraşului