Cele 5 milioane de euro alocate programului de sprijinire a tinerilor antreprenori au fost epuizate în 2011, pentru acest an urmând să fie alocată aceeași sumă. Sursa: LIBERTATEA
Criza nu l-a ocolit pe tânărul Ștefan Paraschiv, din București, el fiind disponibilizat de la firma la care lucra din cauza dificultăților financiare.
Povestea sa s-a transformat însă într-una de succes în momentul în care a aflat din mass-media de programul de stimulare a tinerilor antreprenori.
În mai 2011 a deschis o firmă de geodezie, topografie și cadastru, după care a aplicat în cadrul programului, cu un plan de afaceri însumând circa 18.000 de euro.
”Am făcut proiectul singur, folosind informațiile de pe internet. A fost ușor de făcut, nu a fost nevoie să apelez la vreo firmă de consultanță”, povestește tânărul antreprenor.
548 de antreprenori sprijiniți anul trecut
Planul de afaceri a fost de altfel unul simplu, axat pe achiziția a două aparate de ultimă generație necesare pentru a porni afacerea. Pentru contribuția proprie a făcut un credit la CEC, banca parteneră în cadrul programului.
De la înființarea firmei până la primirea banilor au trecut aproximativ 6 luni, iar singurele neajunsuri întâmpinate au fost creștarea prețului aparatelor din cauza deprecierii leului și necesitatea de a plăti TVA-ul din banii proprii.
La fel ca el au mai fost, în anul 2011, 547 de antreprenori care s-au încadrat în bugetul de 5 milioane de euro al proiectului, potrivit vicepreședintelui AIPIMM, Dumitru Nancu.
Rata de absorbție în program este de 100% și va rămâne la fel, eventualele diferențe între sumele alocate proiectelor și cele plătite efectiv urmând să meargă către lista de rezervă, de peste 200 de firme.
Numărul celor care au depus planuri de afaceri a fost de 1256, însă bugetul alocat nu i-a putut cuprinde decât pe cei 548. Succesul pro