Vineri după-amiaza. Roșia Montană. Agitaţie în Piața Veche. A dat soarele pe centru și au răsărit ghioceii. Și investitorii au coborât din 4×4. Cu sau fără ochelarii fumurii. Conducerea RMGC, în frunte cu Dragoș Tănase, e și ea prezentă în păr. Cu o zi mai devreme în sat s-a făcut curățenie generală: măturat, curățat, vopsit, astupat gropile din asfalt… Umblă vorba prin târg că ar fi vorba de reprezentanții unuia dintre fondurile de investiții care finanțează Gabriel Resources, implicit proiectul RMGC. Mai exact de la Electrum Group, fond controlat de miliardarul american Thomas Kaplan, și care deține unul dintre pachetele importante de acțiuni de la Gabriel Resources, compania care are 80,69% din RMGC.
Reprezentantul RMGC, Cătălin Hosu, refuză să dezvăluie (să confirme sau să infirme) numele fondului care și-a trimis oamenii aici. Îmi spune însă că nu aș avea acordul lor (reprezentanților investitorilor) să public fotografii cu ei. Îi răspund că nu am nevoie de acordul cuiva pentru a publica fotografii de pe spațiul public. Ce vedeți mai jos sunt fotografii din centrul istoric al Roșiei Montane. Reprezentanții lui Thomas Kaplan (ori ai altor investitori) au tot dreptul să se afle acolo, dar asta nu înseamnă că acest spațiu devine proprietatea lor.
***
Minele de aur – surpriza neplăcută pentru ”numele mari” de pe Wall Street
Interesul investitorilor pentru situația exactă de la Roșia Montană este explicabilă. El vine după un an (2011) plin de surprize pentru cei care au pariat pe minele de aur. După cum se arăta într-o analiză publicată de ”Wall Street Journal” pe 28 decembrie 2011, prețul aurului a crescut anul trecut cu 12% (după ce înregistra o creștere de peste 30% la mijlocul perioadei), în timp ce acţiunile la minele de aur au scăzut cu 16% (vezi grafic). Mai mult, scăderea înregistrată în cadrul proiectelor „junior” (companii care dezv