La Muzeul Guggenheim din Bilbao (Spania), zeci de lucrări ale lui Brâncuşi pot fi admirate până la 15 aprilie.
Nu e vorba doar despre a admira, e un exerciţiu de atingere a esenţelor. La etajul al doilea al muzeului a fost recreată lumea după Brâncuşi-Serra.
În Spania, expoziţia este o premieră şi pentru că pentru prima oară se prezintă retrospectiv sculpturile lui Brâncuşi, subliniază Muzeul Guggenheim. Au fost alese în total peste 50 de lucrări ale celor doi sculptori, într-o serie ce cuprinde creaţiile semnificative pentru traiectoriile fiecăruia dintre ei, iar expoziţia îl are drept curator pe Oliver Wick, de la Fundaţia Beyeler, muzeu de artă modernă din Basel (Elveţia). Brâncuşi, care s-a născut în România şi a locuit în Paris din 1904, a redus formele sculpturii la esenţe, punând bazele sculpturii abstracte. Cu o jumătate de secol mai târziu, americanul Richard Serra a redefinit efectul sculpturii cu creaţiile sale – piese minimaliste de oţel. Lucrările care compun expoziţia – 33 ale lui Brâncuşi şi 22 ale lui Serra – provin din colecţii particulare şi muzee internaţionale.
Pe site-ul Muzeului din Bilbao se arată cum în 1964 şi 1965 Richard Serra (născut în 1939) a trăit o revelaţie când a vizitat atelierul lui Brâncuşi de la Paris, care tocmai fusese deschis pentru public. A mers acolo zi de zi, şi a făcut multe desene în încercarea de a capta atmosfera şi esenţa care stau la baza operelor lui Brâncuşi. Acele vizite au jucat un rol fundamental în dezvoltarea sa ca artist. Serra este fascinat şi astăzi de felul cum Brâncuşi a reuşit să “rupă” bronzul de piedestal, să scoată esenţa din materie.
Expoziţia ne este descrisă de domnul profesor Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Artă din Craiova. Muzeul a participat cu două lucrări la această erxpoziţie. “Din opera lui Brâncuşi au fost aduse în expoziţie lucrări din marile cicluri ale a