- Social - nr. 981 / 24 Martie, 2012 Apa este indispensabila vietii pe pamant. Corpul uman contine aproximativ 70 % apa din greutatea totala a corpului. Apa are un rol deosebit de important, in consumul de lichide, alimentatie, igiena personala, prevenirea unor boli precum gusa endemica, bolile cardio-vasculare si caria dentara sau in producerea oricarui alt bun. Apa influenteaza sanatatea populatiei in mod direct prin calitatile sale biologice, chimice si fizice sau indirect. Cantitatea minima de apa necesara unui adult in 24 de ore este de aproximativ 2,5 litri, din care 1,5 litri il reprezinta apa ca atare, restul fiind asigurat de apa din alimentele consumate. Organismul uman pierde in 24 de ore aproximativ 2,5 litri de apa, din care 1,5 litri se elimina pe cale renala, iar restul prin piele, plamani si tubul digestiv. Necesarul de apa poate sa creasca in munci fizice intense, temperaturi ridicate, graviditate si alte conditii deosebite. Apa potabila (buna de baut) este apa care consumata nu are efecte nocive asupra starii de sanatate. Pentru protejarea sanatatii, a vietii, apa potabila trebuie sa fie conforma unor norme strict stabilite de Ministerul Sanatatii, in acord cu directivele europene, care se refera la: gust, miros, temperatura, turbiditate, culoare, radioactivitate, germeni patogeni, resturi minerale, vegetale, organice, a fragmentelor de insecte si a altor organisme care vizeaza calitatea apei, substante cu actiune nociva (arsen, azotati, cianuri, crom, mercur, pesticide, plumb etc. ) Astfel, apa potabila de la retea, fantani si izvoare publice este controlata, conform legislatiei in vigoare. In cazul in care calitatea apei din fantani si izvoare publice este necorespunzatoare, se afiseaza la loc vizibil "Apa nepotabila”. In cazul utilizarii apei nepotabile exista riscuri de imbolnavire, iar in cazul depasirii limitei maxime admise pentru unele s