* pentru dezvoltarea şi modernizarea acestui coridor rutier, CE asigură acces direct la finanţare europeană
Brăila apare pe lista rutelor rutiere europene prioritare, fapt ce facilitează un acces rapid la finanţare UE privind reţeaua globală de transport în spaţiul comunitar.
Consiliul pentru Transport, Telecomunicaţii şi Energie al Uniunii Europene a acceptat, zilele trecute, revizuirea reţelei TEN-T cu 5 trasee noi, care traversează România, ceea ce duce la dublarea reţelei rutiere şi creşterea cu 40% a celei feroviare, pentru care finanţarea se poate face cu bani europeni. În ce priveşte strict zona noastră geografică, această comisie a acceptat includerea rutelor Constanţa - Tulcea - Brăila - Galaţi şi Borş - Turda în reţeaua globală, precum şi a Canalului Dunăre - Bucureşti în reţeaua centrală.
"România a obţinut dublarea reţelei rutiere TEN-T pe teritoriul naţional şi impunerea unei axe est-vest de relevanţă regională la nivelul Uniunii Europene. Includerea segmentului de autostradă Târgu-Mureş - Iaşi - Ungheni, mai cu seamă, se prefigurează drept un coridor de dezvoltare pentru zona nordică a României şi consolidează interconectarea viitoare a Republicii Moldova la principalele coridoare europene", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. "În calitate de stat membru pe graniţă UE, cu un interes direct în vecinătatea estică, am promovat prin Târgu-Mureş - Iaşi un traseu prin excelenţă de importanţă europeană: traversează Carpaţii, conectează două state membre, România şi Ungaria, cu doi vecini importanţi, R. Moldova şi Ucraina, şi scurtează ruta europeană Est-Vest la nivel de autostradă cu peste 300 de km", se mai precizează în acelaşi material.
Reţeaua TEN-T este planificată pe două niveluri, respectiv reţeaua centrală (core network) - formată din nodurile şi conexiunile cele mai i