Peste 5.000 de persoane au protestat joi, în centrul Bârladului, cerând interzicerea exploatării gazelor de şist din zonă de către gigantul american din industria energetică Chevron. Ei au susţinut că metoda fracturării hidraulice folosită de către reprezentanţii companiei este una periculoasă atât pentru mediul înconjurător, cât şi pentru oameni.
Demonstranţii au parcurs în timpul mitingului traseul cuprins între Grădina Publică din Bârlad şi Piaţa Civică. Ei au în continuare în vedere înaintarea unei petiţii în acest sens, semnată până în momentul de faţă de circa 22.000 de persoane, reprezentanţilor Guvernului României.
Un protest similar a avut loc, pe 6 martie, în faţa sediului Ministerului Economiei aflat în Capitală.
Manifestiţii similare cu cele ale bârlădenilor au avut loc şi în Franţa şi în Bulgaria, unde autorităţile au decis interzicerea folosirii tehnicii fracturării hidraulice.
Pentru a-şi susţinte punctul de vedere militanţii au creat şi două grupuri pe site-ul de socializare pe Facebook, ce au adunat, în total, 5.901 membri, şi o pagină specială unde persoanele care sunt de părere că activităţile Chevron trebuie sistate pot dezbate această problemă.
Militanţii au iniţiat şi o petiţie online, care a fost semnată, până în momentul redactării acestei ştiri de către 5.537 de persoane de pe 4.484 de adrese IP distincte.
Reprezentanţii CJ Vaslui se împotrivesc exploatării gazelor de şist
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Vaslui privesc cu interes activităţile Chevron de la Bârlad şi susţin că exploatarea zăcământului se va face doar atunci când se vor găsi nişte metode sigure atât pentru mediul înconjurător cât şi pentru localnici.
"Nu suntem absurzi. Nu rămânem pe nişte pungi de bogăţie. Dacă se pot scoate la suprafaţă prin metode care să nu dăuneze mediului şi populaţiei, atunci vom fi de acord", a d