Expertul criminalist Dumitru Bucur, tatăl actualului şef al Poliţiei Bihor, Adrian Bucur, a lansat, vineri, un inedit volum de povestiri despre cazurile sângeroase rezolvate de poliţiştii bihoreni, vechi şi noi.
Cartea, "În căutarea adevărului", descrie cu lux de amănunte modul în care procurorii, poliţiştii, criminaliştii şi medicii legişti au reuşit să-i dovedească pe autorii crimelor, însă este scrisă într-un stil aparte, incitant, mult mai aproape de romanele lui Agatha Christie decât de limbajul sec al referatelor de poliţie pe care autorul obişnuia să le întocmească pe vremuri, ca şef al Biroului Criminalistic iar mai târziu în cadrul Serviciului Judiciar.
Cel mai recent caz prezentat este al adolescentului Codruţ Peleş care, pe 1 martie 2005, a tâlhărit şi omorât cu 30 de lovituri de cuţit o vânzătoare dintr-un ABC de pe strada Primăriei. Autorul crimei a fost prins, povesteşte Bucur, după ce o fetiţă, care-l văzuse în timp ce fugea din magazin, l-a identificat într-unul din albumele de fotografii ale Poliţiei.
"Un caz incredibil dar adevărat, în care un tânăr de 16 ani insuficient cunoscut şi cu goluri de educaţie, cu anturaj nefast, năucit de alcool, a ucis cu sânge rece. În faţa procurorului, lacrimile de regret ale tânărului udau declaraţia. Părerea de rău, remuşcările, erau tardive", a încheiat Dumitru Bucur povestirea.
Cazul, însă, s-a terminat în instanţă, unde tânărul a fost condamnat la 17 ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri morale în valoare de 30.000 lei către soţul victimei şi de 50.000 lei pentru fiul acesteia. Totodată, instanţa a dispus ca Peleş să-i plătească băiatului rămas orfan de mamă o rentă lunară de 200 lei până la finalizarea studiilor.
"În căutarea adevărului" este ilustrată cu lucrările celui mai cunoscut portretist-criminalist al Poliţiei Bihor, subinspectorul Florin Lăzău, reprezentându-i