Filmele din seria Harry Potter "stimuleaza gandirea magica" a copiilor, iar vizionarea acestora ii poate face pe copii "mai creativi" in rezolvarea problemelor.
Aceasta este concluzia la care au ajuns cativa cercetatori de la Universitatea Lancaster, potrivit BBC. Ei au vrut sa testeze daca anumite parti ale filmelor au vreun efect asupra "gandirii magice" a copiilor pentru a gasi solutii alternative.
Gandirea magica este un termen psihologic care descrie credinte non-stiintifice.
Doctorul Eugene Subbotsky a declarat ca cei care au vizionat filmele erau "in mod semnificativ mai buni" la rezolvarea problemelor.
In acest studiu au fost implicati 52 de copii, impartiti in doua grupuri de cercetare care le-au testat creativitatea in actiune si in miscare si in desenarea unor obiecte imposibile.
Unora dintre copii li s-a aratat o parte de 15 minute din filmul "Harry Potter si Piatra Filosofala", inainte de a fi testati. Subbotsky a explicat ca acei copii care au privit efectele magice "s-au descurcat in mod semnificativ mai bine decat ceilalti".
Pe anumite portiuni, ei s-au descurcat chiar de doua ori mai bine decat cei care nu au urmarit filmul.
Gandirea magica implica credinta in lucruri supranaturale precum animale care vorbesc sau vrajitoare care zboara pe maturi. Totodata, implica si abilitatea de a construi o lume alternativa, iar cercetarile au aratat ca majoritatea copiilor de varsta mica gandesc magic in fiecare zi.
Filmele din seria Harry Potter "stimuleaza gandirea magica" a copiilor, iar vizionarea acestora ii poate face pe copii "mai creativi" in rezolvarea problemelor.
Aceasta este concluzia la care au ajuns cativa cercetatori de la Universitatea Lancaster, potrivit BBC. Ei au vrut sa testeze daca anumite parti ale filmelor au vreun efect asupra