Painea este alimentul de baza al romanilor. Fiecare roman consuma anual 97 de kilograme de paine, ceea ce ne situeaza pe primul loc in UE in aceasta privinta.
Marea majoritate a romanilor - circa 80% dupa statistici - prefera painea alba, franzela. O cumpara de la hypermarket sau de la magazinul de la parterului blocului. Este ieftina, proaspata, alba si pufoasa, si in goana treburilor zilnice, cine isi mai bune problema cat este de sanatoasa? Toata lumea o cumpara, de ce n-ar fi buna daca o mancam de ani de zile? Sa stam sa mai cugetam la calitatile unui aliment asa banal, precum painea?
Painea si abundenta E-urilor consumate zilnic
Insa iata ca Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor vine aproape in fiecare an cu studii, ale caror concluzii sunt ingrijoratoare. Conform ultimului studiu, aproape toate hypermarket-urile din Bucuresti vand paine cu E-uri.
Deci se pare ca nevinovata paine alba, atat de iubita de romani, este mai periculoasa decat se pare. Pe langa faptul ca faina alba este extrem de saraca in nutrienti, mai apare si problema acestor E-uri. Pentru afanare, pentru gust, pentru imagine, pentru incadrarea painii intr-un pret accesibil, se pare ca E-urile sunt adaugate din belsug in procesul de fabricatie.
Painea integrala si pericolele ascunse
Si problema nu se limiteaza numai la painea alba. Urmand sfaturile nutritionistilor, unii romani aleg painea integrala. La prima vedere, este o alegere buna, deoarece painea integrala este mai sanatoasa. Controale anterioare ale Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor au scos la iveala faptul ca ceea ce cumparam ca fiind painea neagra sau integrala poate fi de fapt un amestec de faina alba si caramel, sau cenusa de vatra.
Tot legat de painea integrala, putem fi satisfacuti ca mancam o paine plina de seminte si f