Anamaria Szoke este una din sutele de asistente medicale din judeţul Sălaj care a ales drumul străinătăţii. De mai bine de un an este asistentă medicală la un azil de bătrâni, Les Lilas, din localitatea Bonlez- Belgia şi mărturiseşte că nu s-ar mai întoarce să lucreze în ţară, în domeniul sănătăţii, pentru nimic.
La doar 27 de ani, cu experienţă în domeniul sănătăţii – asistentă medicală pe la diferite clinici şi spitale private din Sălaj, Anamaria s-a hotărât să ia drumul străinătăţii. Motivul a fost în primul rând lipsa unui trai decent. ,,Am lucrat aici în Zalău. Leafa era una destul de mică, 850 de lei lunar, pe care de cele mai multe ori nu o primeam la timp şi nu reuşeam să fac nimic, nici măcar să trăiesc decent. Am zis că nu se mai poate aşa. Sunt tânără, acum e momentul să fac ceva şi m-am hotărât să plec dincolo. Am început să caut, să studiez tot felul de oferte şi într-o bună zi, de la o agenţie de recrutare din Zalău, am primit o ofertă”, povesteşte tânăra.
Un an de aşteptări
La începutul anului 2010, Anamaria, a început drumurile pentru întocmirea actelor necesare. N-a fost uşor şi în primul rând, pe lângă experienţa necesară în domeniul medical, cunoaşterea limbii franceze a fost condiţia de baza a angajatorului belgian. Drumuri, interviuri telefonice, emoţii. Totul avea să fie o incursiune în necunoscut pentru tânăra asistentă, însă în cele din urmă a venit ziua în care a renunţat la jobul de aici, şi-a făcut bagajele şi a plecat la muncă peste hotare. A ajuns să lucreze la un azil de bătrâni, Casa de Odihnă ,, Les Lilas”, din localitatea Bonlez, Belgia. ,,Munca asistentelor de acolo, e total diferită faţă de cea a asistentelor de aici. Acolo, nimic, dar absolut nimic, niciun tratament, nicio pastilă nu se dă pacinetului fără acordul medicului. Vârstnicii de acolo de la centru, sunt rezidenţi, aşa se numesc, iar fiecare are medi