Sunt prezente în toată gama de cosmetice: de la şampoane până la cele mai sofisticate creme şi parfumuri. Au proprietăţi naturale remarcabile, fiind utilizate datorită aromelor deosebite şi efectelor regeneratoare şi hidratante asupra pielii. Uleiurile esenţiale sunt ingredientele-minune care dau valoare produselor de îngrijire şi înfrumuseţare pe care le folosim zilnic.
Cum se obţin:
Uleiul esenţial este un extract natural obţinut prin distilarea unei plante aromatice. Din orice parte a plantei – fie din petale, fie din frunze, chiar şi din rădăcini – se poate extrage ulei esenţial. Astfel se obţin diverse tipuri de uleiuri esenţiale, fiecare sortiment cu proprietăţile sale. Dar, evident, cele mai preţioase sunt uleiurile esenţiale extrase din petalele florilor. În orice caz, uleiurile esenţiale sunt extrem de concentrate în principii active. După cum sugerează şi denumirea, aceste uleiuri sunt esenţe pure din plante. De exemplu, pentru un singur litru de ulei esenţial de trandafiri sunt necesare 4 tone de petale. Iată de ce uleiurile esenţiale sunt atât de preţioase. Şi pentru că sunt scumpe, şi pentru că sunt utilizate în cantităţi foarte mici în produsele cosmetice.
Proprietăţi benefice
Într-o singură picătură de ulei esenţial sunt adunate zeci de principii active binefăcătoare: vitamine, minerale, acizi esenţiali, uleiuri volatile. Cele mai utilizate uleiuri esenţiale sunt extrase din eucalipt, lămâie, lavandă şi trandafir.
În industria produselor cosmetice, uleiurile esenţiale sunt utilizate în creme şi seruri antiîmbătrânire, creme şi loţiuni pentru ten sau corp, şampoane şi balsamuri pentru păr, loţiuni anticelulitice. Important este ca aceste uleiuri esenţiale să fie naturale, extrase din plante, şi nu chimice, de sinteză. De altfel, uleiul esenţial natural este garanţia calităţii unui produs cosmetic.
Uleiurile esenţia