Eliminarea din Partidul Comunist Chinez a unui important baron a alimentat speculaţiile presei de la Beijing privind scindarea formaţiunii. Sursa: REUTERS
Numele lui Bo Xilai, liderul carismatic al Partidului Comunist din municipalitatea Chongqing, se află în continuare în centrul comentariilor din presa de la Beijing, şi după scoaterea lui din şefia partidului.
În ultimele zile au circulat zvonuri legate de faptul că Bo Xilai ar fi conspirat cu Zhou Yongkang, fostul şef al Ministerului Securităţii Publice, pentru a da o lovitură de stat şi a-l elimina pe vicepreşedintele Xi Jinping, după ce acesta ar fi preluat puterea, la Congresul din toamnă.
În acest context, există voci care spun că în spatele eliminării lui Bo Xilai, aliatul premierului Wen Jiabao, s-ar putea afla "mâna lungă" a preşedintelui Hu Jintao.
"Prinţii" contra Ligii tinereţii
Bătălia din interiorul PCC se dă între facţiunea preşedintelui Jintao ("Liga comunistă a tinereţii") şi "gruparea prinţilor", care îl susţine pe succesorul lui Jintao la conducerea Chinei, Xi Jinping.
Gruparea prinţilor este formată din fiii generaţiei fondatoare a Partidului Comunist.
Conflictul între aceste două principale curente datează din 2007, când planul lui Jintao de a-l numi ca succesor pe vicepremierul Li Keqiang a fost spulberat de "gruparea prinţilor", care l-a impus pe Xi Jinping ca viitor preşedinte.
Mai bogaţi decât Congresul SUA
Rivalităţile de la vârful Partidului Comunist nu i-au împiedicat pe fruntaşii formaţiunii să facă averi de miliarde.
Revista Hurun susţine că cei mai bogaţi 70 de oameni din Adunarea Naţională a Poporului, legislativul de la Beijing, au câştigat în 2011 mai mult decât toţi membri Congresului SUA la un loc.
Cu cele 89,9 miliarde de dolari obţinute în 2011, ANP poate da lecţii de capitalism, cei mai bogaţi congresmani americani câşt