După un an de măsurători, specialiştii firmei Enviro Consult, contractată de Primărie pentru a realiza harta de zgomot a oraşului, şi-au prezentat modul de lucru şi primele concluzii.
Timp de un an, ei au calculat media decibelilor la care sunt supuşi orădenii din tot oraşul, dar şi care e sursa de poluare fonică ce îi afectează. "Legislaţia ne cere să calculăm zgomotul prin media unui an, în cazul nostru 2011", a precizat, vineri, la prezentarea datelor preliminarii, Bogdan Lazarovici, angajat al Enviro Consult.
Specialiştii au ţinut cont de patru surse de poluare fonică, cerute de lege: traficul rutier, traficul feroviar, traficul aerian şi industrie. Nu se ia în considerare zgomotul produs prin activitatea recreaţională (aici fiind incluse şi protestele), zgomotul de la animale ori religios.
"Aşa cum ne aşteptam, zgomotul cel mai mare provine din traficul rutier. Peste 18.000 de oameni sunt afectaţi de acest zgomot", a spus Lazarovici.
Conform legii, sursa de zgomot este nocivă dacă media depăşeşte 70 de decibeli pe timp de noapte, respectiv 60 de decibeli pe timp de zi. În cazul traficului rutier, pe timp de zi peste 5.500 de oameni sunt supuşi unui zgomot de 70-74 de decibeli pe timp de zi, respectiv 600 de cetăţeni "ascultă" zgomote din trafic peste 75 de decibeli. Pe timp de noapte, 12.722 de orădeni sunt supuşi la decibeli cu valori cuprinse între 60 şi 70, din cauza traficului rutier, iar 48 de orădeni suportă peste 70 de decibeli din acelaşi motiv.
Traficul feroviar, care include circulaţia trenurilor şi a tramvaielor, afectează pe timp de zi 12 orădeni, iar pe timp de noapte opt orădeni, specialiştii ţinând cont de acelaşi indicator format din media decibelilor măsuraţi. Industria şi traficul aerian din Oradea nu depăşesc valorile maxime impuse de legislaţie în privinţa poluării fonice.
Hărţile care cuprind toate surse