Cod roşu de curăţenie în Craiova. Adică alertă, semn că Salubritatea, RAADPFL-ul şi cetăţenii trebuie să se debaraseze de gunoaiele care sufocă oraşul. Cartierele periferice şi străduţele lăturalnice nu sunt incluse în planul de intervenție al Salubrității. Pe cetăţeanul de rând care ajunge în centrul oraşului doar o dată pe lună îl doare că atunci când pleacă de acasă merge prin praful de câțiva centimetri aşezat pe trotuar şi carosabil sau calcă în mizeriile câinilor.
Dar prin curăţenie generală nu trebuie înţeles doar măturat în faţa sediului primăriei şi spălat pe strada Unirii.
Cetăţenii se plâng că, în spatele blocurilor de pe marile bulevarde, gunoaiele şi praful sunt ca o pecingine. Aici este şi „meritul“ multora dintre craiovenii care nu au, cu siguranţă, noţiunea de coş de gunoi şi, poate mai grav, pe cea de bun-simţ.
Oamenii spun că, la doi-trei metri de colţul blocului în care locuiesc, se întind adevărate focare de infecţie, gunoaie depozitate pe domeniul public. Situaţia este înrăutăţită de persoanele care scormonesc zilnic prin tomberoane, de câini şi de romii care adună PET-uri.
Puncte de colectare sub balcon
În privinţa căutătorilor de PET-uri, în Craiova sunt locuri în care aceştia şi-au stabilit „tabăra“. Ei îşi fac zilnic rondul pe la containerele dintr-un cartier în căutare de sticle de plastic, după care le transportă cu spatele sau cu căruţa într-un loc situat în apropierea vreunei platforme de gunoi. Aici le sortează şi le înghesuie în saci imenşi, pentru ca mai apoi să le ducă să le vândă. O colectare selectivă, cum s-ar spune, dar nu prea plăcută atunci când se face chiar sub balconul tău. Astfel de „puncte de colectare“ se găsesc în Rovine, în spatele blocurilor A28 şi A29, chiar la uşa unui cabinet stomatologic, altul e în Valea Roşie, lângă atelierele fostului UCECOM, şi al treilea în cartierul Cra