Chiar dacă meseria lor e lupta cu flăcările ucigaşe care mistuie totul în calea lor şi prefac vieţile şi agoniselile oamenilor în scrum, pompierii militari de la ISU ”Dealul Spirii” sunt chemaţi să prindă albine. Acoperiţi din cap până-n picioare de costume de protecţie şi înarmaţi cu o afumătoare din tablă, ”salamandrele” bucureştene capturează, precum nişte apicultori profesionişti, roiurile de albine care pot deveni agresive şi pot ataca oamenii. Chiar dacă meseria lor e lupta cu flăcările ucigaşe care mistuie totul în calea lor şi prefac vieţile şi agoniselile oamenilor în scrum, pompierii militari de la ISU ”Dealul Spirii” sunt chemaţi să prindă albine. Acoperiţi din cap până-n picioare de costume de protecţie şi înarmaţi cu o afumătoare din tablă, ”salamandrele” bucureştene capturează, precum nişte apicultori profesionişti, roiurile de albine care pot deveni agresive şi pot ataca oamenii.
La ISU ”Dealul Spirii” sunt, de mai bine de trei ani, şase echipaje apicole special antrenate pentru lupta cu albinele. Când alarma sună, patru mlitari echipaţi în costume albe, cu pălării de protecţie pe cap şi cu feţele acoperite de plase speciale, pornesc în căutarea rouiurilor buclucaşe care au băgat în sperieţi pe cine-ştie-cine. Cum micuţele insecte se aciuază fie în copaci, fie transformă, nu de puţine ori, crăpăturile şi găurile din pereţii caselor în stupi în toată regula, misiunea pompierilor vânători devine extrem de dificilă şi, deopotrivă, periculoasă.
Orice manevră greşită a militarilor le poate agita pe micuţele insecte producătoare de miere şi astfel acestea pot declanşa un atac violent cu urmări grave sau chiar tragice. Pentru a nu enerva prea tare albinele, ”salamandrele” folosesc în timpul acţiunii de capturare o cutie din lemn în care adună roiul pe care apoi îl ”gazează”, pentru a-i amorţi simţurile, cu fum.
”Acum ceva timp, pr