Conform unui sondaj, numărul copiilor din România care practică activităţi sportive în mod frecvent e îngrijorător de scăzut: 14% Conform unui sondaj, numărul copiilor din România care practică activităţi sportive în mod frecvent e îngrijorător de scăzut: 14%
Sportul românesc pare în colaps. Discipline la care altădată făceam istorie sunt în criză de rezultate. Voleiul, baschetul, handbalul masculin, rugbyul, hocheiul pe gheaţă, nataţia, tirul, bobul şi sania, ciclismul sunt doar câteva dintre disciplinele în care contam cândva mapamond. Sporturile de echipe aproape au murit şi mai respirăm fie prin performanţe izolate la nivel de echipă, la polo masculin, la spadă sau la handbal masculin, fie prin rezultate individuale, la canotaj, caiac-canoe, atletism, haltere, tenis de câmp sau judo.
Totul pleacă de la faptul că copii nu mai fac mişcare, iar condiţiile de la juniori sunt sub orice critică. Faptul că puştii nu mai sunt interesaţi să practice vreun sport a fost demonstrat şi statistic de un sondaj recent referitor la implicarea in sport a copiilor din Romania. Cea mai importantă concluzie a acestui studiu e că numărul copiilor care practică activităţi sportive în mod frecvent şi organizat este îngrijorător de scăzut: numai 14%! Majoritatea acestor copii au sub 15 ani, iar numărul acelor dintre ei care fac sport scade vertiginos odată cu depăşirea acestei vârste.
Cei mai mulţi dintre micuţi preferă sedentarismul, să stea în faţa calculatorului, în loc să facă mişcare. De asemenea, studiul realizat în rândul famiilor din întreaga ţară arată că aproape jumătate din copii români sunt totali străini de orice activitate sportivă (43%). Majoritatea mamelor din Romania şi peste jumătate din taţi nu practică nici un fel de sport.
Având în vedere că 77% dintre copiii implicaţi în activităţi sportive în afara şcolii sunt încurajaţi de părinţi şi de