Complexul Energetic Oltenia va fi al doilea mare producător de energie din ţară.
După mai mulţi ani în care s-a încercat în zadar reorganizarea sectorului energetic de stat în tot felul de variante, în sfârşit se fac paşi concreţi. Cele trei complexuri existente în prezent, Craiova, Turceni şi Rovinari, precum şi Societatea Naţională a Lignitului, furnizorul lor de cărbune, vor fuziona în Complexul Energetic Oltenia. Noul gigant va fi funcţional în luna mai, după cum a dat asigurări Ministerul Economiei la finele săptămânii trecute. Necesarul de investiţii în companiile din Complexul Oltenia este de un miliard de euro.
Ce va însemna acest lucru pentru piaţa de energie a României? Noul complex va îngloba 30% din producţia de electricitate şi va fi al doilea mare generator de energie din ţară, după Hidroelectrica. Însă, lucru foarte important, aceasta se va întâmpla doar în anii normali sau cu surplus din punct de vedere hidrologic. Aceasta deoarece producţia Hidroelectrica depinde foarte mult de nivelul precipitaţiilor, după cum se vede cel mai bine chiar în această perioadă.
Seceta continuă
Din vara trecută până acum, producţia în hidrocentrale s-a redus semnificativ din cauza secetei, iar cota de piaţă a producătorului hidro a fost chiar şi de 14% în noiembrie 2011, faţă de 33-35%, cât este normal. În acelaşi timp, cota centralelor pe cărbune crescuse la 43%.
Oficialii din sectorul energetic se tem că seceta se va prelungi pe parcursul întregului an, chiar dacă în lunile mai-iunie se aşteaptă o îmbunătăţire ca urmare a topirii zăpezilor. Alte situaţii când producţia pe cărbune salvează sectorul energetic sunt cele de criză a gazelor, cum a fost în iarna 2009, când Gazprom a întrerupt livrările timp de trei săptămâni.
Un alt complex energetic va fi înfiinţat în Hunedoara şi cuprinde cele patru mine viabile de huilă dn Valea Ji