Slovenii sunt chemaţi astăzi la urne pentru a se pronunța prin referendum asupra unei noi legi a familiei, combătută de biserică şi de conservatori, deoarece extinde drepturile cuplurilor homosexuale în special în materie de adopţii, transmite AFP.
Parlamentul sloven a adoptat legea în iunie anul trecut, dar aceasta nu a putut fi pusă în aplicare, întrucât grupuri civice conservatoare au strâns cele 40.000 de semnături necesare pentru organizarea unui referendum în acest sens, notează Agerpres.
În cazul unui vot nefavorabil, legea nu va putea fi discutată din nou în parlament în următoarele 12 luni.
Noul cod al familiei, al cărui scop este să întărească protecţia copiilor, a stârnit discuţii mai ales din cauza extinderii drepturilor de care beneficiază cuplurile homosexuale.
Acestea pot obţine „acelaşi statut legal" rezervat cuplurilor heterosexuale căsătorite, inclusiv în domeniul moştenirii şi fiscalităţii. Numeroase ţări europene sunt devansate astfel prin recunoaşterea unei forme de uniune civilă între persoanele de acelaşi sex, oficializând posibilitatea de a adopta copilul partenerului de viaţă.
Noua definiţie a familiei, descrisă drept „un grup care include cel puţin un copil cu unu sau doi părinţi sau alţi adulţi care contribuie la întreţinerea" căminului, este, de asemenea, respinsă de biserică.
Noul premier, conservatorul Janez Jansa, şi-a declarat opoziţia, dar nu s-a implicat activ în campanie.
Susținătorii actului normativ afirmă însă că legea permite evitarea oricărei forme de discriminare faţă de toţi copiii care trăiesc într-un cadru familial diferit de cel tradiţional.
Potrivit unor sondaje recente, sunt șanse mari ca votul să fie pozitiv. Rezultatul referendumului este așteptat spre miezul nopții.