Gazonul de pe Arena Naţională loveşte din nou! Bugetul de stat, fireşte.
Tocmai cînd povestea ierbii modificate genetic din pix părea să fi ajuns la un final, o nouă ştire, cu şase zerouri, s-a lipit pe burtierele televiziunilor şi s-a strecurat în coloanele ziarelor. Abia ne împăcaserăm cu ideea gazonului de un milion de euro de pe Arena Naţională şi aflăm că mai e nevoie de încă 1,2 milioane de euro pentru uneltele-minune de întreţinut terenul. Bun aşa!
Cea mai mare parte a sumei va fi alocată pentru achiziţionarea unei, aţi ghicit!, prelate. O astfel de prelată care serveşte la protecţia terenurilor de fotbal ajunge la cîteva milioane de RON, în cataloagele firmelor de profil.
Probabil pe Arena Naţională va fi utilizată o prelată cu picăţele pictate manual, ceea ce ar justifica preţul exorbitant: 4,27 milioane de RON (în jur de 1 milion de euro). Poate nici nu e prelată. Poate are turnuleţe. Conform rtv.net, în raportul de achiziţii publice, scrie “suprafaţă protecţie gazon”. Poate e un covor persan. Poate e un alt gazon care va fi pus peste cel nou, să nu se uzeze.
Urmează, pe lista de shopping a ALPAB (Administraţia Lacuri, Păduri şi Agrement Bucureşti), 10 motocositoare, ustensile de aerat gazonul, de răspîndit fertilizatori etc. Încă 1,1 milioane de RON (în jur de 260.000 de euro). O motocositoare ultramodernă, la preţul pieţei, costă cam 1.000 de euro. Poate ALPAB va cumpăra motocositoare sol-sol, care fac conversaţie şi prepară cordon-bleu în timp ce taie iarba. Ar fi interesant, chiar palpitant de aflat şi cît anume costă o greblă în viziunea municipalităţii şi ce întrebuinţări are? De exemplu, se poate zbura cu ea?
În iarnă, înaintea meciului Steaua - Twente, cum încă nu existau greble supersonice în dotarea Arenei Naţionale, au fost aduşi 100 de deţinuţi pentru deszăpezirea terenului. Au fost plătiţi fiecare cu 4,134 RON pe o