"Băncile sunt precum nişte puşculiţe uriaşe în care persoanele pot economisi banii pentru situaţiile în care vor să cumpere anumite obiecte". Fraza este extrasă din compunerea unui elev de clasa a III-a care a încercat să explice ce reprezintă o bancă, "pe înţelesul copiilor".
"Banii sunt făcuţi din polimer", ne lămureşte un alt elev, în timp ce un puşti din penultima bancă îi atrage atenţia unui coleg că bancnotele sunt semnate şi de casierul central, "pe lângă domnul guvernator".
Cei 18 elevi din clasa a III-a A de la Şcoala nr. 183 din Capitală, pe care i-am vizitat miercuri la ora de educaţie financiară s-au pregătit temeinic pentru a ne povesti ce au învăţat ei despre bani, economii şi "fabrica de bancnote". Au redactat compuneri, ne-au spus o ghicitoare cu "leii care nu sunt fioroşi", au rezolvat un rebus şi ne-au arătat colajele pe care le-au făcut la clasă împreună cu învăţătoarea Carmen Băran.
Disciplina de educaţie financiară este destinată elevilor din şcoala primară şi poate fi parcursă ca materie opţională la clasa a III-a şi a IV-a.
Dar... ce sunt băncile? Băncile sunt clădirile acelea mari din care oamenii ies mereu zâmbind?
Un băiat din banca a treia de la geam se oferă să citească una dintre compunerile pe care copiii le-au pregătit. "Dar... ce sunt băncile? Băncile sunt clădirile acelea mari din care oamnii ies mereu zâmbind? Mama surâde", citeşte el răspicat, zăbovind pentru o fracţiune de secundă atunci când trece la rândul următor.
Textele celor mici sunt anecdote compuse în jurul noţiunilor pe care le-au parcurs la şcoală. "Codrin a observat că mama îi dă fratelui său nişte hârtii colorate şi câţiva bănuţi. Juliano dă banii doamnelor de la magazin pentru dulciuri şi maşinuţe" sau atunci când merge la masaj. Pe scurt, banii sunt folosiţi pentru "a achiziţiona bunuri şi servicii", ne explică un alt elev. @N