Vitamina E, benefică doar din surse naturale
În 2001, Institutul American de studiere a Cancerului era atât de încrezător că vitamina E poate preveni cancerul la prostată încât au fost comandate ample studii clinice pentru a proba teoria. Totuşi, în urma experimentelor a ieşit la iveală faptul că persoanele care se îndopau cu suplimente alimentare de vitamina E erau mai expuse riscului de a dezvolta fatala maladie decât să fie protejate. Vitamina E are un rol esenţial în funcţionarea sistemului imunitar şi comunicarea dintre celule. Atunci când această vitamină este preluată din alimente precum germenii de grâu, broccoli sau seminţele de floarea-soarelui, ea nu prezintă un pericol pentru sănătate. Problemele apar atunci când sunt administrate în exces suplimente alimentare din această vitamină.
Supradozată, vitamina C provoacă diaree
Vitamina C este renumită în lupta contra infecţiilor. Totuşi, cabinetele medicilor americani au fost luate cu asalt de pacienţi cu supradoză de vitamina C. În timp ce vitamina C din surse naturale, cum ar fi citricele, grăbesc sau chiar previn apariţia răcelii, nu acelaşi lucru s-a constatat în cazul administrării suplimentelor alimentare. Până acum nu au fost obţinute dovezi clare că substanţa administrată sub formă de pastile ar putea creşte imunitatea organismului. Spre deosebire de vitamina A, vitamina C este hidrosolubilă, ceea ce înseamnă că poate fi eliminată de organism, atunci când este în exces, fără a cauza probleme. Totuşi, în caz de supradoză cu vitamina C, aceasta poate provoca diaree, crampe la stomac, stări de ameţeală şi, în cazuri mai rare, chiar pietre la rinichi.
Vitamina A, toxică în cantităţi prea mari
Vitamina A este cea care a dat morcovilor reputaţia de super aliment. De sursă animală sau vegetală, acest nutrient este un factor cheie în menţiner