Beneficiile aspirinei sunt scoase din ce în ce mai mult în evidenţă, însă medicii spun că această pastilă nu ajută de fiecare dată, ci poate face şi rău.
Studiul care a demonstrat că aspirina poate preveni cancerul de prostată a determainat o mare parte din populaţie să creadă că o astfel de pastilă luată zilnic îi va feri de probleme de sănătate, potrivit presei britanice.
Este adevărat că aspirina poate aduce beneficii organismului, însă nu fără riscuri. Specialiştii explică ce se poate întâmpla.
Reduce riscul apariţiei bolii, nu-l elimină
În primul rând, nu toată lumea ar trebui să ia câte o pastilă zilnic.
De fapt, persoanele cu vârste mai mari de 50 de ani au un risc mai mare să se îmbolnăvească de cancer şi dacă iau o aspirină există posibilitatea să le scadă riscul de îmbolnăvire.
Dacă aveţi un istoric familial bogat în cancer sau boli de inimă, puteţi apela la o „cură" cu aspirină, însă trebuie să consultaţi medicul pentru că poate irita stomacul.
Pastila nu exclude posibilitatea să faceţi boala, ci doar micşorează riscul de îmbolnăvire.
Aspirina este cea mai indicată persoanelor expuse riscului să sufere de boli de inimă.
În schimb, cei care iau deja un tratament care pune în pericol stomacul nu trebuie să apeleze la aspirină. Mai exact, cei care iau steroizi, antidepresive sau ibuprofen pentru artrită. Nici cei care suferă de hemofilie sau de ulcer nu ar trebui să se atingă de aspirină.
Doar o doză pe zi
Medicii recomandă să luaţi o singură tabletă de 75 de mg pe zi, dar nu pe stomacul gol. Cel mai bine este să beţi şi un pahar cu lapte, pentru a se absorbi mult mai bine calciul, nu pentru că ar reduce iritaţia stomacului.
Cel mai frecvent efect secundar al acestei pastile este iritaţia stomacului, însă se poate ajunge chiar şi l