Analiştii sunt de părere că o creştere de 1,7%, estimată de către Comisia Naţională de Prognoză (CNP) pentru acest an, este puţin probabilă. Aurelian Dochia consideră că cifrele prezentate de CNP sunt uşor optimiste. Revizuirea în jos a estimărilor de creştere economică s-a realizat pe baza ultimelor analize, inclusiv cele ale unor instituţii financiare internaţionale, precum Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care văd o încetinire a evoluţiei economiei ţării noastre, ne-a declarat domnia sa. De asemenea, CNP a avut în vedere şi informaţiile privind începutul acestui an, potrivit analistului economic. "Încetinirea exporturilor şi reducerea dinamicii producţiei industriale (n.r. în primele luni ale anului) impuneau o revizuire a estimărilor privind evoluţia economiei în acest an", ne-a precizat Aurelian Dochia.
Performanţele economice ale ţării noastre în acest an vor depinde, în mare măsură, foarte mult de ceea ce se va întâmpla în Europa, unde rămân, în continuare, multe incertitudini în privinţa datoriilor suverane şi creşterii economice, existând perspectiva unei recesiuni, deşi intervenţia Băncii Centrale Europene (BCE), de la începutul acestui an, a mai calmat pieţele financiare, a mai menţionat domnia sa. "Estimările din prezent sunt uşor optimiste, dar, până la finalul anului, se pot întâmpla multe, iar aceasta este, oricum, prognoza preliminară de primăvară", a conchis analistul economic.
Dragoş Cabat consideră, de asemenea, că o estimare de creştere economică de 1,7% este una optimistă. O valoare cuprinsă între 1% şi 1,5% este mai probabilă, în opinia domniei sale. În schimb, o creştere cu 4% a exporturilor, faţă de una de 9,9% înregistrată anul trecut, este realistă, ne-a declarat analistul financiar.
Dragoş Cabat vede cursul monedei europene faţă de leu situându-se în