Autorităţile române fac demersuri diplomatice în cele două ţări africane pentru a-l aduce în ţară pe deputatul Mihail Boldea, arestat preventiv în lipsă.
Arestat preventiv în lipsă pentru înşelăciune, fals şi constituire de grup criminal organizat, cu un prejudiciu de peste un milion de euro, deputatul Mihail Boldea a dat peste cap, în acest weekend, planurile autorităţilor române de a-l aduce rapid în ţară.
Vineri dimineaţă, preşedintele Traian Băsescu anunţa că Boldea a fost localizat în Kenya şi că demersurile pentru readucerea lui în ţară au fost demarate încă de joi. ,,Facem toate eforturile politice. (...) vă asigur că-l vom găsi şi-n gaură de şarpe până la urmă", afirma preşedintele.
Câteva ore mai târziu, fugarul Boldea o contacta telefonic pe jurnalista Clarice Dinu, editor la gandul.info. „Nu sunt în Kenya, sunt în Congo. Am venit cu avionul în Kenya şi am plecat cu maşina în Congo. Am intrat pe internet acum şi am văzut declaraţiile lui Băsescu. Nu trebuie să mă caute ei pentru că vin eu", dădea asigurări deputatul.
Corupţia, principala piedică
Dacă până vineri seară, aducerea lui Mihail Boldea în România părea simplă, lucrurile se complică odată ce acesta a părăsit teritorul Kenyei. ,,În ciuda faptului că România nu a semnat un tratat de extrădare cu Kenya, între cele două state există relaţii bilaterale pe plan politic şi economic. În plus, ţara noastră are misiune diplomatică în Kenya, ceea ce uşurează negocierile pentru aducerea în ţară a unui arestat preventiv", au explicat surse din Interpol.
Deşi are un risc crescut de atentate teroriste, au apărut cazuri sporadice de canibalism şi sunt frecvente atacurile asupra turiştilor şi răpirile, Kenya este încă o destinaţie turistică preferată de europeni. Singurul mare impediment pe care-l puteau întâmpina autorităţile române în cazul ,,Boldea"