Chia, pe numele ei siintific Salvia hispanica, este o planta putin cuoscuta astazi, putin utilizata si careia nu i s-ar fi dat inca multa vreme atentie, daca cercetarile n-ar fi stabilit calitatile miraculoase ale semintelor ei, care contin mai mult Omega-3 decat somonul, mai multe fibre decat semintele de in si un volum inegalabil de antioxidanti, minerale si proteine.
Un vechi aliment nou
Numele chia se trage de la cuvantul "Qian" din dialectul nahuatl al limbii aztece. Semnificatia este de "gras". Aztecii cunosteau calitatile semintelor de chia, pe care multa vreme le-au folosit ca aliment de baza.
Cercetari din ultimii ani, efectuate in Europa, au reconfirmat traditionalele calitati ale acestui ingredient alimentar si, ca urmare, in anul 2009, Uniunea Europeana a aprobat folosirea semintelor de chia ca un aliment nou, recomandat la fabricarea painii, in proportie de pana la 5%.
Semintele de chia, macerate in apa sau suc de fructe, sunt consumate in Mexic sub forma unui aliment, cunoscut sub numele de chia fresca. Se mai prepara inmuiate intr-o pasta gelatinoasa, din care mexicanii obtin un terci consistent sau budinca.
Din semintele de chia, amestecate cu cereale, se mai prepara paine, prajiturii si biscuiti. Tot in Mexic, dar si in SUA, frunzele de chia sunt folosite pentru prepararea salatelor si a diferitor garnituri culinare, favorizand buna digestie a alimentelor grele si grase.
Opinia unui cunoscut profesor din Arizona
Continutul nutritiv al semintelor de chia este impresionant. O uncie (28 g) seminte uscate de chia contine 9% din valoarea zilnica de proteine (4g), 13% grasimi (9g) si 42% fibre dietetice (11g), precum si substante minerale variate: fosfor, mangan, calciu, potasiu si sodiu, toate acestea nu mai putin decat semintele de susan, care constituie un reper in materie