Alergiile alimentare nu reprezinta o problema foarte des intalnita, insa atunci cand apar, pot sa devina extrem de periculoase.
Ele sunt diferite de intoleranta alimentara, problema mult mai comuna, dar si cu simptome mult mai usoare. Daca alergia apare in copilarie, aceasta poate sa dispara pana la maturitate. Daca, in schimb, apare dupa intrarea in viata de adult, cel mai posibil va ramane toata viata, dupa cum declara dr. Bogdan Macadon pentru Ziare.com.
Cum multa lume confunda alergiile alimentare cu intolerante sau chiar simple indigestii mai puternice, trebuie inteles ca primle declanseaza o manifestare nelalocul ei a sistemului imunitar, simptomele fiind:
- o senzatie de mancarime in cavitatea bucala si dificultate in respiratie si inghitire;
- greata, voma sau diaree, acestea putand aparea impreuna sau separat;
- durere abdominala, mai puternica decat niste crampe normale;
- eczeme produse de alergenii care intra in fluxul sanguin;
- crize de astm, pentru ca este afectat si tractul respirator.
- stare de slabiciune sau anafilaxie, ceea ce inseamna o scadere brusca a presiunii sanguine.
In cazul adultilor, cele mai des intalnite alergii alimentare sunt cele la: creveti, homar, alte fructe de mare, nuci, alune, peste, oua.
La copii, cel mai des apar alergiile la oua, lapte, alune, fructe si legume, in special rosii si capsuni.
Exista si o situatie mai speciala, in care o persoana nu este alergica in mod normal la un aliment, dar daca il consuma si apoi incepe sa faca exercitii fizice intense, temperatura corpului creste, apare o senzatie de mancarime, ameteala si curand apar simptomele proprii oricarei alergii alimentare. Din fericire, aceasta problema, odata depistata si inteleasa, poate fi cu usurinta evitata.
Printre