Marii producatori de textile ar putea bate la usi inchise daca se vor intoarce in Romania, prigoniti de salariile majorate din China. Vezi de ce nu poate profita industria locala de eventualele transferuri de productie.
"Cresterea salariilor in China este un zvon care s-a generalizat, dar care din pacate nu este adevarat", a declarat pentru DailyBusiness.ro Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale din Industria Textila (Fepaius).
Totusi, aceasta a mentionat ca la patronat s-au primit niste cereri din partea unor producatori din vestul Europei, dar care au ramas doar la nivelul de intrebari.
"Nu neg, ne vin aceste cereri, dar nu avem capacitati unde sa le plasam", a explicat Grapini.
Potrivit acesteia, chiar daca s-ar intoarce marile comenzi de lohn, Romania nu ar avea capacitati de productie.
"Din 2009, firmele cu comenzi de lohn au plecat in Asia, iar producatorii locali au inchis fabrici, au vandut utilaje. In 3 ani s-au restructurat, le-au plecat oamenii, nu au cum sa preia o comanda de export", a detaliat presedintele Fepaius.
Din cauza migrarii comenzilor in China, productia de imbracaminte din Romania a scazut in 2009 cu 25%, potrivit Mariei Grapini, care a precizat ca aceasta cadere brusca nu a fost recuperata nici in ultimii doi ani.
Aceasta a mai spus ca firmelor din Romania le este foarte greu sa reporneasca afaceri in domeniu.
"Nu pot sta 3 ani sa astepte sa revina comanda. Sa porneasca acum o investitie, trebuie sa existe o minima motivatie. Intre timp, in cei 3 ani au crescut costurile de productie din cauza utilitatilor, TVA, iar rata profitului in domeniu este oricum foarte mica", a explicat presedintele Fepaius.
O alta varianta ar fi ca marii producatori sa vina in Romania si sa-si faca propriile fabrici. Grapini considera insa ca acest lucru