Liderii din zeci de state ale lumii au început să sosească duminică la Seul, capitala Coreei de Sud, unde se va desfăşura luni şi marţi Summitul privind Securitatea Nucleară. Preşedintele SUA, Barack Obama, a fost printre primii sosiţi. El a vizitat zona frontalieră demilitarizată dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord şi a ţinut să transmită un mesaj către Coreea de Nord. Liderul de la Casa Albă a transmis Phenianului că nu va obţine "nimic" prin ameninţări şi provocări, dacă va da curs planului de lansare a unei rachete cu rază lungă de acţiune.
Reacţia preşedintelui american a venit după ce Coreea de Nord a transportat la o bază de lansare partea principală a unei rachete cu rază lungă de acţiune care ar urma să fie folosită pentru aşezarea pe orbită a unui satelit civil, conform Phenianului.
În plus, Obama a declarat că nu se ştie cu certitudine cine conduce regimul nord-coreean, în timp ce noul lider, tânărul Kim Jong-Un, îşi evaluează autoritatea.
"Este greu să ne facem o idee despre Kim Jong-Un, mai ales pentru că situaţia din Coreea de Nord pare perturbată. Nu putem şti cu certitudine cine controlează regimul şi care sunt obiectivele pe termen lung", a afirmat Barack Obama.
Preşedintele SUA a apreciat că abordarea Chinei pentru moderarea provocărilor aliatului nord-coreean pare să nu funcţioneze, dat fiind că nu conduce la o "schimbare fundamentală" în comportamentul Phenianului.
"Sugestia mea adresată Chinei este că modul în care exprimă preocupările în relaţia cu Coreea de Nord nu a condus la o schimbare fundamentală a comportamentului Coreei de Nord", a spus Barack Obama.
Şi preşedintele Traian Băsescu va fi prezent la evenimentul de Seul.
Liderii din zeci de state ale lumii au început să sosească duminică la Seul, capitala Coreei de Sud, unde se va desfăşura luni şi marţi Summitul privind Securitatea Nuclear