Cererea nu se întâlneşte mereu cu oferta. În timp ce şomerii îşi caută de lucru, în România există locuri de muncă vacante în toate domeniile de activitate. Mai mult decât atât, cel mai mare deficit de forţă de muncă este în domeniul public, în special în administraţie publică, apărare şi sănătate. Sursa: EVZ
Rata medie a locurilor de muncă vacante a fost de 0,64%, anul trecut, în creştere cu 0,05 puncte procentuale faţă de anul 2010, când a fost de 0,59%, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În ceea ce priveşte numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, acesta a fost de 26.100, în creştere cu 1.800 faţă de anul anterior.
În anul 2011, ratele medii anuale ale locurilor de muncă vacante cu cele mai ridicate valori s-au înregistrat în administraţia publică (1,09%) şi în sănătate şi asistenţă socială (1,05%). La polul opus, s-au situat activităţile din industria extractivă (0,04%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,11%), respectiv cele din învăţământ (0,16%).
Peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria prelucrătoare (8.900 locuri vacante), unde rata a avut o valoare medie anuală de 0,9%. Sectorul bugetar însumează 25% din totalul locurilor de muncă vacante, cele mai multe regăsindu-se în activităţile de sănătate şi asistenţă socială (3.100 locuri vacante), urmate de administraţia publică (2.800 locuri vacante), respectiv învăţământ (600 locuri vacante). În industria extractivă angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată (30 locuri vacante).
În ce domenii s-au înmulţit locurile de muncă vacante
Prin comparaţie cu anul 2010, în 2011, rata medie anuală a locurilor de muncă vacante a crescut în activităţile de distribuţie