Aveti rate in euro si va este teama ca moneda nationala se va deprecia si mai mult? Specialistii invitati de Wall-Street.ro la un LIVE-TEXT au explicat ce trebuie sa faci pentru a te proteja de fluctuatiile cursului valutar si cum sa iti protejezi economiile de riscul valutar.
Leul a facut la finalul saptamanii trecute un nou maxim istoric, pana la aproape 4,38 lei/euro, moment in care dealerii au remarcat interventia bancii centrale.
Citeste si analiza facuta de Wall-Street.ro cu privire la riscurile ca moneda nationala sa treaca de nivelul de 4,4 lei/euro.
Majoritatea analistilor sunt de parere ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va face tot posibilul sa tina leul sub pragul de 4,4 lei/euro, dar pana la urma evolutia pe termen lung a monedei nationale tine de fundamentele economiei.
"Daca vom vedea o imbunatatire a situatiei economice, dar si o crestere a investitiilor straine, cred ca ne putem astepta la o apreciere a monedei nationale in raport cu euro pentru o perioada mai mare de timp", a spus Mihai Muresian, directorul de tranzactionare al casei de brokeraj Intercapital Invest.
De asemenea, economistul Florin Citu este convins ca Romania nu poate sa aiba o moneda tare fara o economie puternica.
"Romania are nevoie de crestere economica, scaderea datoriei publice, stabilitate fiscala, inflatie stabila si la un nivel relativ mic", a explicat Citu.
In ce moneda sa iti pastrezi economiile? Potrivit lui Muresian, in actualul context macroeconomic, cea mai buna strategie pentru a-ti pastra economiile ar fi diversificarea intre plasamentele in euro si cele in lei.
"Este posibil ca in perioada urmatoare sa vedem variatii foarte mari ale cursului de schimb si din acesta cauza cred ca este indicata acesta strategie de diversificare. Nu as miza pe o pastrare a tuturor economiilor intr-o moneda straina", apreciaza Mur