Guvernul a adoptat un proiect de lege care interzice autorităţilor contractante să întârzie, cu mai mult de 7 zile, semnarea contractelor de achiziţii publice
Plosceanu (ARACO): Sunt mult mai multe solicitări trimise ANRMAP de către patronat, în special cele privind promovarea unor caiete de sarcini tipizate
Bostan (FNTM): Ar fi trebuit micşorat termenul de validare a documentaţiei de atribuire
Modificările aduse normelor privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, prin care se interzice autorităţii contractante să întârzie semnarea unui contract sau acord-cadru cu mai mult de 7 zile după anunţarea rezultatului procedurii de atribuire, şi obligaţia acesteia de a informa ANRMAP în maximum 48 de ore de la încheierea contractului, nu sunt suficiente pentru o mai mare absorbţie a fondurilor europene.
Potrivit oamenilor de afaceri, principalii vizaţi în cadrul procedurilor de achiziţii publice derulate de autorităţile centrale şi locale, normele ar fi trebuit îmbunătăţite prin eliminarea posibilităţii prefigurării câştigătorului prin caietele de sarcini întocmite de contractanţii lucrărilor şi prin mişcorarea termenului de validare a documentaţiei.
"ARACO (Asociaţia Română a Antreprenorilor din Construcţii) a trimis ANRMAP o mulţime de solicitări, în special cele privind promovarea unor caiete de sarcini tipizate. De mai bine de doi ani avem discuţii cu autoritatea pe tema caietelor de sarcini tipizate care ar trebui folosite în cadrul licitaţiilor pentru lucrări de infrastructură, energie şi mediu. În tot acest timp nu s-a ajuns la niciun rezultat. Se pare că instituţia nu doreşte să promoveze acest tip de caiete de sarcini", a declarat, pentru Curierul Naţional¸ Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii.
Precizând că ANRMAP nu a luat până acum în calcul solicitările patronatel