Dacă punem un fir de păr din sprânceană şi o geană la microscop, vom fi surprinşi de numărul mare de creaturi care „se agaţă“ de ele, arată dailymail.co.uk. Ele se pot transmite de la o persoană la alta prin folosirea la comun a produselor de machiaj sau a prosoapelor de faţă.
Aproape jumătate din populaţie are pe pleoape astfel de vietăţi, asemănătoare cu acarienii, spun specialiştii. Ele au 0,3-0,4 mm lungime, opt picioruşe, sunt transparente, se hrănesc cu sebum şi poartă numele Demodex. Persoanele în vârstă sunt cele mai predispuse la „infecţia" cu Demodex (două treimi din ei prezintă vietăţile în număr mare la nivelul pleoapelor).
Citeşte şi:
Femeile au mai multe fantezii sexuale la ovulaţie
Medicamentele noi anticancer, riscante pentru femei?
Pot da sindrom de ochi uscaţi
În cele mai multe cazuri, mai ales la adulţii sănătoşi, o astfel de „infecţie" nu produce manifestări importante, ci doar uşoare mâncărimi ale pleoapelor. Însă ea poate duce la simptome insuportabile în cazul vârstnicilor, care prezintă, de regulă, o cantitate mare de Demodex, precum şi la persoanele în cazul cărora condiţiile precare de igienă determină înmulţirea lor necontrolată. Şi indivizii cu un sistem imunitar slăbit pot avea manifestări neplăcute.
Este vorba despre sindromul de ochi uscaţi care nu cedează la administrarea picăturilor oculare, despre înroşirea şi inflamarea pleoapelor, precum şi despre mâncărimi insuportabile.
VIDEO Sub apă, îţi poţi ţine respiraţia mai mult decât pe uscat
Arborele de ceai, de ajutor
În cazul în care manifestările persistă timp de mai multe săptămâni, consultă medicul oftalmolog. O soluţie contra „acarienilor" din gene şi din sprâncene poate fi uleiul din arbore de ceai (preparat special pentru utilizarea la nivelul ochilor).