Faci casa „lună“, dar uiţi de clanţe. Pui mâna pe bani şi apoi pe felia de pizza. Sunt doar două exemple de greşeli mărunte care ne contaminează cu bacterii.
Dacă ne-am îmbolnăvi de fiecare dată când mâncăm fără să ne spălăm pe mâini, secţiile de „infecţioase“ nu ar face faţă solicitărilor. Dar nu e nevoie să facem toxiinfecţie alimentară, gripă sau hepatită virală A pentru ca organismul nostru să sufere. Iar de cele mai multe ori, deşi ne preocupă igiena, ignorăm gesturi banale şi salvatoare. Iată care sunt cele mai „murdare“ obiecte din jurul nostru:
1. Banii
Plimbaţi dintr-o mână în alta şi depozitaţi în cele mai neigienice locuri, banii sunt purtători de zeci de mii de germeni. Un virus gripal poate trăi de la o oră şi până la 17 zile pe o bancnotă de hârtie. Pentru că nu putem spăla banii, trebuie să avem grijă să ne dezinfectăm mâinile după ce i-am atins: cu apă şi cu săpun sau măcar cu un şerveţel umed antibacterian. Acelaşi lucru este valabil şi pentru portofele.
2. Întrerupătoarele, clanţele uşilor, butoanele lifturilor, tastatura
Scaunul de toaletă conţine opt unităţi de colonii bacteriene pe centimetrul pătrat, în vreme ce aceeaşi suprafaţă de pe un buton de lift conţine 313 astfel de unităţi. Estimarea a fost făcută de specialiştii americani de la Universitatea din Arizona. Nu ştim câţi germeni ar găsi aceştia pe butoanele uşilor din metrourile bucureştene. Soluţia? Dezinfectează mâinile cât poţi de des şi acţionează butoanele cu articulaţia degetului, ca şi cum ai „ciocăni“ butonul, şi nu cu buricul degetului.
Potrivit unui studiu separat, tastatura calculatorului este de 400 de ori mai contaminată decât scaunul toaletei. Alte suprafeţe din casă pe care le dezinfectăm mult mai rar decât pe cele din baie sunt clanţele uşilor şi întrerupătoarele electrice. Mai ales clanţele uşii de la intrare sunt adevărate rezervoa