Germania va capitula în faţa presiunii internaţionale şi va permite, săptămâna aceasta, o creştere temporară a puterii financiare a „tamponului financiar” al zonei euro, pentru a preveni extinderea crizei dinspre periferie către centrul uniunii monetare.
Oficialii guvernamentali de la Berlin au semnalat duminică faptul că guvernul va permite creșterea fondurilor disponibile Mecanismului European de Stabilitate (ESM) pentru a reduce presiunile asupra piețelor financiare, anunță publicația financiară „Financial Times”.
Până în prezent, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, s-a opus acestei creșteri a puterii financiare, în pofida presiunilor din partea celorlalte state membre zonei euro și a Statelor Unite, din cauza opoziției aliaților eurosceptici din coaliția de guvernământ. Aceștia se împotrivesc oricărei creșteri a nivelului de garanții financiare ale Germaniei pentru celelalte state din zona euro. Însă, conform „Financial Times”, se pare că Germania nu va putea rezista la nesfârșit în fața presiunilor internaționale.
Conform documentului emis înainte de întâlnirea miniștrilor de Finanțe ai țărilor membre zonei euro care va avea loc vineri, la Copenhaga, opțiunea sugerată de Olli Rehn, Comisarul european pentru Afaceri Economice și Monetare, ar fi să permită fondului temporar al zonei euro, Facilitatea de Stabilitate Financiară (EFSF), care mai dispune în prezent de 440 miliarde de euro, să funcționeze în paralel cu noul ESM de 500 de miliarde de euro. Deși Rehn ar prefera ca fondul rezultat, de 940 de miliarde de euro, să devină permanent, este probabil ca guvernul de la Berlin să fie de acord cu combinarea celor două fonduri doar până la expirarea EFSF, la mijlocul lui 2013, consideră „Financial Times”, deoarece acest lucru nu ar necesita o nouă aprobare din partea Bundestagului.
Opoziţia finlandeză
Cealaltă țară care nu a susți