O scădere susţinută a preţului petrolului ar putea afecta economia Rusiei şi finanţele publice ale ţării şi, în consecinţă, ar duce la o retrogradare a ratingului suveran pe termen lung al Federaţiei Ruse, potrivit unui raport publicat ieri de agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P).
Kai Stukenbrock, analist la S&P, a declarat: "Estimăm că o scădere cu 10 dolari a preţului barilului de ţiţei va duce, direct şi indirect, la un declin al veniturilor guvernamentale cu 1,4% din PIB. Într-un scenariu de stres sever, în care preţul unui baril de ţiţei Ural scade şi se menţine la o medie de 60 de dolari, ne aşteptăm ca guvernul să anunţe un deficit de peste 8% din PIB. Potrivit acestui scenariu, ratingurile pe termen lung ale Federaţiei Ruse ar putea fi retrogradate cu una până la trei trepte".
Preţul ţiţeiului are un impact uriaş asupra economiei Rusiei, afectând PIB-ul real şi nominal, comerţul, cursul de schimb şi mai ales finanţele publice, conform raportului S&P. Agenţia notează că un buget echilibrat al Rusiei presupune un preţ al petrolului de 120 dolari/ baril. La mijlocul lunii martie 2012, cotaţia petrolului era de circa 125 de dolari/baril.
S&P arată că avansul din ultimii zece ani al preţului petrolului a susţinut politica fiscală expansionistă a Rusiei şi îi permite ţării să-şi consolideze rezervele.
Dar, S&P avertizează că amplificarea presiunilor asupra cheltuielilor, pe fondul îmbătrânirii populaţiei sau al implementării măsurilor promise în campania electorală prezidenţială, vor alimenta probabil necesitatea majorării veniturilor.
Raportul examinează două scenarii de stres: unul în care preţul ţiţeiului Ural scade la o medie anuală de 80 de dolari/baril şi altul în care cotaţia ajunge la 60 dolari pe baril. Dar, scenariul de bază presupune că preţul ţiţeiului se va menţine la peste 100 de dolari barilul, iar pos