Telescopul Hubble al NASA a realizat cea mai detaliată imagine de până acum al Messier 9, o îngrămădire de stele globulară situată aproape de centrul galaxiei. Această minge de stele nu poate fi văzută cu ochiul liber, dar Hubble a observat peste 250.000 de stele individuale strălucind în ea. Sursa: NASA
Messier 9 este o îngrămădire de stele, un roi sferic de stele care se află la circa 25.000 de ani-lumină faţă de Pământ, aproape de centrul Căii Lactee, atât de aproape că forţele gravitaţionale din centrul galactic îi schimbă forma uşor.
Îngrămădirile de stele globulare conţin unele dintre cele mai vechi stele din galaxia noastră, născute atunci când Universul avea doar o mică parte din vârsta sa actuală. Fiind mult mai vechi decat Soarele - de două ori vârsta sa - stelele din Messier 9 au, de asemenea, o compoziţie semnificativ diferită, şi sunt îmbogăţite cu mai puţine elemente grele decât cele pe care le conţine Soarele.
În special, elementele cruciale pentru viaţa de pe Pamant, cum ar fi oxigenul şi carbonul, precum şi fierul care constituie nucleul planetei noastre, sunt foarte rare în Messier 9 şi în grupuri de stele ca acesta. Acest lucru se datorează faptului că elementele mai grele ale universului s-au format treptat în nuclee de stele şi în explozii de supernove. Atunci când s-au format stelele din Messier 9 existau cantităţi mult mai mici din aceste elemente.
Messier 9, după cum sugerează şi numele, a fost descoperit de marele astronom francez Charles Messier în 1764. Chiar şi prin cele mai avansate telescoape ale momentului, niciuna dintre stele din grup nu ar putea fi văzută în mod individual. Imaginea lui Messier 9, realizată de Hubble, are cea mai mare rezoluţie de până acum şi este capabilă să rezolve problema stelelor individuale, chiar şi a celor din centrul aglomerat al grupului de stele.
Peste 250.