Cand dl Ionescu s-a apucat sa isi construiasca o casa din lemn, a facut rost de planuri si schite de pe Internet, a studiat cum se imbina grinzile si mai ales, cum pui acoperisul pentru ca intreaga constructie sa fie durabila si rezistenta. Dupa ce si-a burdusit casa cu carti si schite, dl Ionescu s-a pus pe lucru. E drept, nu i-au iesit din prima "lucrarea", dar mostenise o padure intreaga, asa ca nu-si facea griji. Dupa doi ani, casa era in sfarsit, gata. E drept, nu mai avea nicio bucata de lemn din toata padurea, dar ce mandrete de casa isi inaltase. In termeni de eficienta insa, dl. Ionescu era chiar un pericol: cum sa folosesti o ditamai padurea ca sa construiesti o singura casa?, se intreaba Dan Popa pe blogul Hymerion.
In termeni economici, eficienta materiala, adica raportul dintre consum si cresterea economica (cate tone consumi la o crestere cu un pp a PIB) a fost extrem de scazuta. Sa privim insa la ce s-a petrecut cu acelasi indicator in Romania. Sursa datelor: INS.
Iesirile interne totale (TDO - Total Domestic Ouput) reprezinta cantitatea totala de materiale iesite in mediu ca rezultat al activitatii economice. Acest indicator se calculeaza prin adaugare la iesirile interne procesate a extractiei interne neutilizate.
Eficienta materiala masoara intrarile de materiale in economie in relatie cu PIB-ul.
Intensitatea materiala este definita ca raport intre consumul de materiale si PIB.
Productivitatea materiala este inversul intensitatii materiale si se calculeaza ca raport intre PIB si consumul de materiale.
Dependenta materiala (DE/DMC) este definita ca raport intre extractia interna si consumul material intern (dependenta economiei de resursele naturale interne).
Intensitatea comerciala masoara dependenta economiei de importurile de materiale si se calculeaza ca raport intre im