Poliţia Română a aniversat duminică, 25 martie, 190 de ani de atestarea sa documentară, potrivit unui comunicat al Ministerului Administraţiei şi Internelor.
În anul 1822, domnitorul Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu, şeful poliţiei din acele timpuri, drapelul pe care era cusută sigla Steagului Agiei, legalizând, astfel, funcţionarea acestei instituţii, potrivit comunicatului.
De Ziua Poliţiei Române au fost organizate, duminică, între orele 09.00 şi 14.00, manifestări în aer liber, în Parcul Herăstrău.
Cetăţenii care au asistat la manifestări au avut posibilitatea să descopere aspecte din activităţile pe care le desfăşoară, zi de zi, poliţiştii, dar şi dotările de care aceştia dispun în executarea misiunilor.
Au fost amenajate standuri expoziţionale cu tehnică de ultimă generaţie folosită în activitatea de poliţie.
Cetăţenii prezenţi în Parcul Herăstrău au putut vedea, printre altele, un laborator mobil, folosit de Institutul de Criminalistică din Inspectoratul General al Poliţiei Române pentru realizarea cercetării eficiente la locul comiterii infracţiunilor, o expoziţie de arme pe care poliţiştii le au în dotare şi o demonstraţie a Serviciului Canin al Poliţiei Capitalei.
Alegerea datei de 25 martie ca Zi a Poliţiei Române este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.
Legislativ, data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002.
Poliţia Română a aniversat duminică, 25 martie, 190 de ani de atestarea sa documentară, potrivit unui comunicat al Ministerului Administraţiei şi Internelor.
În anul 1822, domnitorul Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu, şeful poliţiei din acele timpuri, drapelul pe care era cusută sigla St