Foto: Thinkstock În anul 2010, România s-a situat pe primul loc între ţările Uniunii Europene din punct de vedere al incidenţei tuberculozei şi pe locul şase în regiunea Europa a OMS, după Kazahstan, Republica Moldova, Georgia, Kîrgîstan şi Tadjikistan. Astfel, tuberculoza rămâne o problemă majoră de sănătate publică în ţara noastră, deşi incidenţa bolii a scăzut constant începând din 2002. Acesta este mesajul transmis cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei, marcată în fiecare an la 24 martie.
În perioada 2002-2011, incidenţa tuberculozei a scăzut cu 42%, de la peste 142 de cazuri la 100.000 de locuitori la 83 de cazuri la 100.000 de locuitori. În România, scăderea incidenţei tuberculozei în ultimii 9 ani a fost în medie de 4,7% pe an, a afirmat doctor Elmira Ibraim, coordonatorul Programului Naţional de Control al Tuberculozei.
Numărul cazurilor noi de tuberculoză înregistrate în anul 2011 a fost de 14.607, iar cel al recidivelor de 3.142, faţă de 15.963 şi respectiv 3.359 în anul 2010.
În ciuda acestor constatări pozitive, se menţin două motive de îngrijorare cu privire la situaţia tuberculozei în ţara noastră: tuberculoza la copii şi tuberculoza rezistentă la medicamente.
În lume, 70.000 de copii mor de tuberculoză
De altfel, principalul semnal de alarmă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) cu ocazia Zilei Mondiale a Tuberculozei s-a referit la tuberculoza în rândul copiilor. Potrivit doctorului Victor Olsavszky, coordonatorul Biroului local OMS în România, tuberculoza trece deseori neobservată în rândul copiilor din cauza dificultăţilor de recunoaştere a simptomelor. De aceea, tuberculoza este subdiagnosticată la copii.
Copiii contractează bacilul tuberculozei de la părinţi sau alţi adulţi bolnavi de tuberculoză din jurul lor. Din acest motiv, OMS recomandă tratarea preventivă