De regula, atunci cand suntem respinsi la un interviu ne asteptam ca unul dintre motive sa fie lipsa de experienta sau absenta unor atestate din CV. Exista insa cazuri in care angajatorul spune "Nu" pentru ca esti supracalificat. Pe scurt, chiar daca tu vrei sa te angajezi pe un post sub profilul tau, angajatorul nu te lasa.
Specialistii spun ca supracalificarea are legatura cu profilul schitat de angajator.
"La lansarea proiectului, avem mereu o discutie de calibrare cu clientul apropo de definitia pe care si-o face despre experienta relevanta sau dorinta pentru post", a spus Raluca Parvu, senior consultant in cadrul companiei de consultanta in management si resurse umane, BPI Group.
Din perspectiva candidatului, odata identificat un anunt, acesta trebuie sa analizeze cu atentie cerinta angajatorului. La un post entry-level, este putin probabil ca angajatorul sa caute un profil cu 15 ani de experienta.
"Daca totusi candidatul doreste sa aplice, trebuie sa stie ca sansele de a fi selectat sunt minime. Nu vorbim aici despre discriminari legate de varsta, ci strict de experienta solicitata. De altfel, un post entry-level se va reflecta si intr-o remuneratie mai mica oferita pentru post", a mentionat Raluca Parvu.
Si totusi cum treci de cerintele angajatorului? Stergi anumite experiente sau studii din CV? "Nu recomandam candidatilor sa minta asupra anilor de experienta sau pozitiei detinute. 'Minciuna are picioare scurte' si odata descoperita, respectivul candidat se decredibilizeaza total", a spus Raluca Parvu.
Exista insa si posibilitatea ca un candidat sa isi doreasca un anumit job "nu de dragul postului", ci "de dragul" companiei angajatoare.
"Ar bine ca el sa aplice spontan, facand o demonstratie adecvata pentru interesul pe care il are pentru companie", a spus Raluca Parvu.
R