In anul 2011, rata medie anuala a locurilor de munca vacante a fost de 0,64%, in crestere cu 0,05 puncte procentuale fata de anul precedent. In ceea ce priveste numarul mediu anual al locurilor de munca vacante, acesta a fost de 26,1 mii, in crestere cu 1,8 mii locuri de munca vacante fata de anul anterior. Rata medie a locurilor vacante este raportul dintre numarul mediu anual al locurilor de munca vacante si numarul mediu anual total al locurilor de munca (ocupate si vacante, exclusiv cele blocate sau destinate numai promovarii in interiorul intreprinderii sau institutiei), exprimat procentual).
Ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante cu cele mai ridicate valori s-au inregistrat in administratia publicaIn anul 2011, ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante cu cele mai ridicate valori s-au inregistrat in administratia publica (1,09%) si in sanatate si asistenta sociala (1,05%). La polul opus, s-au situat activitatile din industria extractiva (0,04%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,11%), respectiv cele din invatamant (0,16%).
Peste o treime din numarul total al locurilor de munca vacante s-au regasit in industria prelucratoare (8,9 mii locuri vacante), unde rata a avut o valoare medie anuala de 0,90%. Sectorul bugetar insumeaza 25% din totalul locurilor de munca vacante, cele mai multe regasindu-se in activitatile de sanatate si asistenta sociala (3,1 mii locuri vacante), urmate de administratia publica (2,8 mii locuri vacante), respectiv invatamant (0,6 mii locuri vacante). In industria extractiva angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata (0,03 mii locuri vacante).
Numarul locurilor de munca vacante a cunoscut cea mai semnificativa crestere fata de 2010 in industria prelucratoarePrin comparatie cu anul preceden