România a luat act de obiectivele şi planul de acţiuni convenite la Summitul privind Securitatea Nucleară de la Washington, precum şi de angajamentele naţionale voluntare ale celor 30 de state participante. Pe această cale, doresc să reafirm angajamentele asumate de România în plan internaţional cu privire la respectarea principiilor de neproliferare nucleară, precum şi a cerinţelor de securitate şi siguranţă nucleară, a afirmat Traian Băsescu, potrivit unui comunicat al președinției, în alocuțiunea sa de azi de la Summitul privind Securitatea Nucleară. Sursa: REUTERS
Președintele Băsescu a spus că "accidentul de la Fukushima a tras un semnal de alarmă pentru întărirea standardelor de siguranţă folosite pentru centralele nucleare, astfel încât să fie protejate viaţa şi sănătatea populaţiei şi să fie asigurată integritatea mediului".
"Printr-o politică strictă de siguranţă nucleară vom fi capabili să reclădim încrederea societăţilor noastre în alternativa eficientă sub aspect ecologic şi economic pe care o reprezintă energia electrică din surse nucleare.
În calitate de stat membru al NATO, România consideră că atingerea obiectivului vizionar al unei lumi fără arme nucleare, conform spiritului Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) şi declaraţiilor preşedintelui Obama, trebuie corelată cu politica nucleară a NATO, potrivit căreia Alianţa va trebui să-şi menţină capacităţile nucleare atât timp cât vor exista arme de acest tip, aceasta reprezentând o garanţie suplimentară a asigurării securităţii tuturor statelor membre ale Alianţei", a spus Băsescu.
Șeful statului a adăugat că deja "cadrul juridic ONU în materie de securitate nucleară este transpus în legislaţia internă a României şi, astfel, este parte a politicii naţionale în domeniu".
"România este parte la Convenţia privind protecţia fizică a materialel