Turcia se imaginează drept cea mai bună soluţie pentru criza Greciei, adversarul ei politic şi comercial de mai bine de un secol care a contemplat colapsul financiar.
Guvernul de la Ankara a cerut Atenei să impulsioneze legăturile comerciale cu Turcia şi a sugerat că firmele turceşti ar putea prelua companiile greceşti care se luptă să supravieţuiască sub povara austerităţii şi recesiunii prelungite. Ce dă curaj Turciei să se angajeze la o astfel de campaniei? Creşterea economică robustă, care rivalizează cu cea a Chinei, a doua economie ca mărime la nivel mondial.
"Dacă ar fi să vorbim deschis, singura formulă care va salva viitorul Greciei este mai mult comerţ cu Turcia şi mai multe investiţii cu Turcia. Grecia nu este un stat în care se pot face afaceri cu uşurinţă", a declarat vicepremierul turc Ali Babacan, care a adăugat că firmele turceşti ar putea rezolva problema cumpărând companiile greceşti pentru a nu începe totul de la zero.
"Aşa cum o demonstrează istoria, în Grecia s-a trăit mai bine când ţara s-a apropiat de Turcia. Se va ajunge, mai devreme sau mai târziu, iar în acel punct", a afirmat Babacan.
Discursul oficialului subliniază cum destinele economice ale celor două state vecine s-au inversat în ultimii ani, scrie The Wall Street Journal. Economia turcă, lovită de crize şi pachete internaţionale de bailout, a crescut probabil cu 8% anul trecut, mai mult decât în orice ţară din Uniunea Europeană.
În Grecia, unde bunăstarea populaţiei s-a bazat prea mult timp pe un sistem de asistenţă socială prea generos, economia a intrat în al cincilea an de recesiune, iar Atena ar putea avea nevoie de un al treilea program de asistenţă financiară pentru a nu intra într-un default dezordonat. National Bank of Greece a câştigat mai mult cu subsidiara din Istanbul, Finansbank, de la începutul crizei financiare decât a câştigat în Grecia. N