Stephen G. Roman, un canadian în vârstă de 59 de ani, a câştigat astăzi, prin intermediul unei firme pe care o controlează, licitaţia pentru exploatarea resurselor de la Cupru Min Abrud SA, unde stă ascuns peste 60% din cuprul României - unul dintre cele mai zăcăminte de cupru din Europa.
Roman nu este însă la prima întâlnire cu România. Tatăl său a făcut parte din delegaţia canadiană care a elaborat strategia de energie nucleară a României şi a fost chemat în ţară, alături de fiul său, chiar de Ceauşescu, care le-a cerut ajutorul pentru „dezvoltarea exploatării resurselor de uraniu şi de cărbune ale ţării". Juniorul a pus mâna, după anii '90, pe licenţele de exploatare a aurului de la Roşia Montană, cu ajutorul antreprenorului român Frank Timiş.
Nu se ştiu multe lucruri despre Stephen G. Roman, un canadian de 59 de ani. Nu apare pe nicio listă a celor mai bogaţi oameni, nu şi-a împărtăşit memoriile cu presa – sau oricine altcineva. Numele său este alăturat sintagmei de „cea mai colorată/controversată familie de miliardari din Canada“.
Tatăl său, Stephen B. Roman, este numit „titan“ sau „magnat“. Şi-a făcut averea din minerit, făcând afaceri cu uraniu şi titan. Acesta a făcut parte din delegaţia canadiană care a dezvoltat programul nuclear al României, după ce Ceauşescu a aprobat tehnologia companiei canadiene CANDU.
Chemaţi de Ceauşescu la Roşia Montană
Primul contact al familiei canadiene Roman cu România ar fi avut loc în 1983, când chiar Nicolae Ceauşescu i-ar fi chemat pe cei doi oameni de afaceri, cerându-le ajutorul pentru „dezvoltarea exploatării resurselor de uraniu şi de cărbune ale ţării“, după cum se arată într-o anchetă amplă publicată în octombrie 2010 de cotidianul canadian „The Globe and Mail“.
De asemenea, Ceaușescu le-ar fi cerut celor doi să-și folosească influența pentru a face lobby pe lângă